3 minuten leestijd

Erna Truijens zorgt dat ieder kind kan sporten met Sportspullenbank© OPEN Rotterdam

“Aan spullen hebben we geen gebrek!” Erna Truijens zigzagt door een loods in het HAKA-gebouw in Delfshaven vol voetbalshirts, bokshandschoenen en hockeysticks. Sportverenigingen of maatschappelijke organisaties die kinderen aan het sporten willen helpen, kunnen hier terecht voor gratis sportspullen. Die geven ze door aan kinderen die zelf niet de middelen hebben om deze te kopen.

Er zit geen limiet op hoeveel spullen je meeneemt en er zijn geen voorwaarden aan verbonden, vertelt oprichter van de Sportspullenbank Erna Truijens. “Schaamte is het grootste probleem van armoede. Alles wat ik uitgeef, is daarom op basis van liefde, vertrouwen en trots”, zegt Erna.

Jarenlang stond er bij de hockeyvereniging waar Erna actief was een container waarin mensen hockeyspullen die ze niet meer gebruikten konden doneren. Dat kan groter, dacht Erna. Nu staan er door heel Rotterdam zo’n 35 containers waarin sportspullen kunnen worden gedoneerd, die uiteindelijk in de loods van Erna terechtkomen.

“Eén op de vier kinderen groeit in Delfshaven op in armoede”, zegt Erna tegen OPEN Rotterdam. “Het gaat altijd over armoedebestrijding, maar we moeten het eigenlijk over rijkenbestrijding hebben”, voegt ze er half grappend aan toe. “De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen.”

De loods is gevuld met sportkleding, maar ook met sportbenodigdheden zoals schoenen, hockeysticks of handdoeken. “Ik loop een beetje achter de feiten aan, onder meer door de vakantie”, zegt Erna terwijl ze naar een grote hoop met nog uit te pakken dozen wijst. “Moet je zien hoeveel er nog uitgezocht moet worden.”

[…]

Om je cookievoorkeuren te respecteren kunnen we de informatie die op deze plek getoond moet worden niet laten zien. Je kunt er voor kiezen om alsnog cookies te accepteren, de content op het externe platform te bekijken of niets te doen.

Voorkeuren aanpassen Bekijk op Youtube

‘Keuze is rijkdom’

Allerlei organisaties kunnen bij haar uitgebreid shoppen. “Als ze bijvoorbeeld voor dertig kinderen wat willen hebben, zeg ik dat ze voor zestig kinderen wat mee kunnen nemen. Want keuze is rijkdom”, legt Erna uit. Team Toekomst, een organisatie in Rotterdam-Delfshaven die zich onder meer focust op het verbeteren van sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen, komt regelmatig bij Erna over de vloer.

“We kunnen de kinderen wel doorsturen naar een sport, maar dan loop je tegen het volgende probleem aan: het kind heeft geen sportkleding, geen sportschoenen of geen hockeystick. Die zijn er dan na 2 of 3 keer wel weer klaar mee”, zegt Btissam Lima-Meftah van Team Toekomst. “Daarom is dit een fantastisch initiatief: zo kunnen we het kind doorsturen naar een sportvereniging én meteen laten sporten.”

LEES OOK

Hoe Mirjam en Saïda honderden kinderen met data en een persoonlijk plan een betere ontwikkeling geven

Erna wil dat organisaties de spullen op komen halen en uitdelen. “Schaamte is een van de grootste problemen van armoede. Op de manier waarop ik opereer, hoeven mensen mij geen dankjewel te zeggen. Ik denk dat dat een winstpunt is.”

Het blijft wat Erna betreft niet bij één Sportspullenbank. Naar eigen zeggen zou ze er zo vijf kunnen oprichten, geplaatst op strategische plekken door heel Nederland. Daarnaast heeft ze als plan voor 2030 dat elke wijkraad in Rotterdam een plein heeft. Dat zijn in totaal 39 openbare pleinen waar iedereen kan bewegen en sporten, die worden gerund door de wijkbewoners zelf.

“Ik kan wel vijf loodsen opzetten, maar er zou eerst iets aan het sportaanbod moeten veranderen. Dan gaat mijn plan over tien jaar wel lukken. Er zit een stuk idealisme in mij, en ik weet hoe ik het moet realiseren. Ik laat niet los, ik stop niet.”

LEES OOK

Rotterdam eerste stad met sportspullenbank

Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.

Bron: https://www.rijnmond.nl/nieuws/1696296/erna-runt-de-enige-sportspullenbank-van-nederland-zodat-ieder-kind-kan-sporten