De zomer van 2021 is dé tijd om de veelzijdigheid van Delfshaven te ontdekken. Van 16 juli t/m 8 augustus maak je tijdens het Delfshaven Festival kennis met de bewoners, kunstenaars, muzikanten en ondernemers in deze bijzondere wijk. Vier weken lang geniet je in Historisch Delfshaven van interessante rondleidingen, livemuziek en exposities. Stippel je route uit langs de mooiste locaties en proef alle heerlijkheden van lokale ondernemers. Wil je met ‘t hele gezin op stap? Delfshaven Festival biedt de hele maand een speciaal kinderprogramma.

Open deuren, bijzondere verhalen en muziek

Tijdens ‘de maand van Delfshaven’ zijn er op de vrijdagen gesprekken met interessante gasten met onderwerpen als migratie, de geschiedenis van de wijk en het leven in de stad. Zo leer je alles over Delfshaven onder het genot van een hapje, drankje en gezellige livemuziek.

Op de drie zaterdagen van het festival maak je kennis met Delfshaven, haar bewoners, historie en prachtige gebouwen. Omdat ondernemers en instellingen hun deuren open zetten, zie je bijzondere plekken waar je anders niet komt. Zo kun je bijvoorbeeld ‘de pareltjes van Delfshaven’ van sieradenmaker Petra Jongmans bewonderen, de molen van Delfshaven bezoeken, flipperen in het Dutch Pinball Museum en een drankje nuttigen in één van de lokale cafés. Op het Piet Heynsplein is de hele dag muziek. Kortom: een volle dag om te wandelen, ontdekken, eten, drinken én te shoppen!

Ook op de zondagen ontmoet je elkaar op het gezellige Piet Heynsplein. Maak kennis met lokale ondernemers en hun producten terwijl jij – en de kinderen – vermaakt worden. Samen met buurtbewoners uit alle windstreken vertellen we de bijzondere verhalen van Delfshavenaren door de eeuwen heen. Elke zondag is er een kinderprogramma en muziek van lokale muzikanten, onder andere georganiseerd door podium Grounds en het Rotterdams Volkstheater.

Hoogtepunten uit het programma

In Adios! komt het bijzondere verhaal van kleurrijk Delfshaven tot leven met muziek, dans, spoken word en verhalen. Muziekgezelschappen uit verschillende culturen in de wijk bezingen identiteit en migratie. Onder andere de koren Subesa, Sima Nos e So Nos, Al Wahda, het Rotterdams Jongenskoor, operazangeres Waldin Roes en dansgroep Jawa Mix zijn te zien en te horen. Alle verhalen zijn ook terug te vinden in het digitale platform TimeTransit.

> zo 18 juli, 13:00 – 17:00 uur, Piet Heynsplein (buiten)

In Echoes of a Pilgrim staat de keerzijde van migratie centraal. Met behulp van universele talen als muziek en dans staan we stil bij geluiden van verdriet, heimwee, trots en soms ook woede. Want heimwee en de liefde voor de eigen cultuur zijn immers universeel, of je nu in New York, Sydney of in Delfshaven woont. Aan de hand van lezingen, debatten en meet-ups, maar ook spoken word en wereldmuziek bekijk je het heden en verleden door een nieuwe, bijzondere bril.

> vr 30 t/m zo 1 augustus, Piet Heynsplein (buiten)

Tijdens het laatste weekend van het festival gaan we met Ketels aan de Kade terug naar het Delfshaven van weleer. Op het Piet Heynsplein vind je een middeleeuws dorpsfeest midden in een moderne, grote stad. Bereid je voor op bijzondere marktkramen, obscure troubadours en demonstraties van eeuwenoude ambachten.

> vr 6 t/m zo 8 augustus, Piet Heynsplein (buiten)

Kinderprogramma

Aan de hand van verhalen en muziek van Kaapverdiaanse bewoners uit Delfshaven, schilderen kinderen in het project Sail a Future hun verhalen over het verleden en toekomst op zeilen. Deze gekleurde zeilen worden op locatie getoond in Delfshaven. Daarna gaan zij met het museumschip mee naar het Maritiem Museum Rotterdam.

> za 17 juli, Piet Heynsplein

De Zeven Geheimen van Historisch Delfshaven is een leuke (audio)tour voor het hele gezin, mét een gids. De tour wordt op woensdag 21 juli gelanceerd en omlijst door een speciaal kinderprogramma. Op deze dag hoor en zie je de bijzondere verhalen, verteld door poppenspelers, acteurs, kinderen uit de wijk en historische figuren.

> wo 21 juli, overdag (doorlopend)

Doorlopend programma

Als je de geschiedenis van Delfshaven wilt induiken, bezoek dan de expositie Pilgrim Fathers in de Pelgrimvaderskerk. Hierin komt de invloed van de Pilgrims op het Amerika van nu aan bod. Daarnaast zijn actuele maatschappelijke thema’s zoals vrijheid van geloof onlosmakelijk verbonden met het verhaal van de Pilgrims en de wijk Delfshaven. Deze expositie is nu al te zien.

Om te zien hoe Historisch Delfshaven er vroeger uitzag, download je de TimeTransit app voor een virtuele tijdreis: van 1620 tot het heden. Met de nieuwste VR technologie kijk je rond in het Delfshaven van vierhonderd jaar geleden. Beton en asfalt maken plaats voor klassieke gevels en scheepswerven waar zeeschepen, walvisvaarders en haringbuizen in de havens lagen.