Lage Erfbrug
Foto: WikiFrits

De Lage Erfbrug is na bijna twee maanden weer open. De brug moest eind januari 2022 per direct sluiten omdat er scheuren waren ontdekt. Wij vroegen ons af: hoe komt hij eigenlijk aan zijn naam?

Het is altijd een druk punt aan het eind van de Nieuwe Binnenweg en de kruising met de Aelbrechtskade. Veel verkeer wil van Delfshaven richting de stad en andersom over De Lage Erfbrug. De kans is groot dat je hier al regelmatig voor de open brug hebt gestaan. 

Nieuwe brug met huisje

De Lage Erfbrug ligt over het beginv an de Delfshavense Schie. Hij was er al in 1926, toen de Coolhaven werd gegraven. Maar de brug zoals ‘ie er nu bijstaat komt uit 2008. In 2008 is de brug inclusief brugwachtershuisje namelijk vervangen door een nieuwe.

De brug in aanbouw in de jaren ’20. Ook zie je goed de aanleg van de Coolhaven op de achtergrond.

Het Lage Erf

Het Lage Erf was de naam van het plein aan het eind van de Schie. Voordat de Coolhaven werd aangelegd eindigde de Delfshavense Schie bij de Aelbrechtssluis in Delfshaven. Via de Aelbrechtskolk en de Voorhaven konden schepen doorvaren naar de Nieuwe Maas. Toen de brug in de jaren ’20 werd gebouwd lag de naam voor de hand – het plein heette immers al zo. Nu weten we dus wel waarom de brug zo heet, maar wat betekent het woord erf?

Stuk grond

De naam Lage Erf is behoorlijk oud en komt (verrassing!) van een lager liggend erf, dat vroeger gebruikt werd voor opslag van materiaal. En ‘erf’ betekent in dit geval niet veel anders dan ‘stuk grond’. Het gebied werd ook gebruikt als los- en stortplaats. Je moet je ook bedenken dat dit vroeger echt aan de rand van de stad lag! En omdat het in een soort put lag, werd het ‘het lage erf’ genoemd.

[…]

Bron: https://indebuurt.nl/rotterdam/genieten-van/mysteries/lage-erfbrug~86062/