[av_section min_height=” min_height_pc=’25’ min_height_px=’500px’ padding=’huge’ custom_margin=’0px’ custom_margin_sync=’true’ color=’header_color’ background=’bg_color’ custom_bg=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=’https://www.historischdelfshaven.nl/wp-content/uploads/2020/06/DSCF0734-80×80.jpg’ attachment=’710′ attachment_size=’thumbnail’ attach=’parallax’ position=’center center’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_enable=’aviaTBoverlay_enable’ overlay_opacity=’0.7′ overlay_color=’#000000′ overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ bottom_border_diagonal_color=’#333333′ bottom_border_diagonal_direction=” bottom_border_style=” custom_arrow_bg=” id=” custom_class=” aria_label=” av_element_hidden_in_editor=’0′ av_uid=’av-k7gppbjr’]

[av_heading heading=’Schaduwkant van het verhaal van ‘Komen en Gaan’’ tag=’h1′ style=’blockquote modern-quote’ subheading_active=” size=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” subheading_size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” color=” custom_font=” margin=” margin_sync=’true’ padding=’10’ link=” link_target=” id=” custom_class=” av_uid=’av-kc4s9txm’ admin_preview_bg=”][/av_heading]

[/av_section][av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-k7gpib1z’ admin_preview_bg=”]

Het schip de Halve Maen werd in 1609 gekocht door drie VOC kooplieden. Als ontdekkingsschip op zoek naar handel en winst. Zo begint in de 17de eeuw het kolonialisme en het handelskapitalisme.

De Verenigde Oost Indische Compagnie, VOC, en de West Indische Compagnie, WIC, werden heerser op de wereldzeeën. In de driehoek tussen Europa, Afrika en Amerika werden goederen en tot slaafgemaakte mensen verscheept.

Het verhaal van Komen en Gaan in de “Gouden Eeuw’” is ook het verhaal van roof en uitbuiting op wereldschaal. Pas na twee eeuwen worden de ketenen gebroken.

Delfshaven is een wijk met bewoners uit meer dan 170 verschillende achtergronden en culturen. Voor veel bewoners heeft verhaal van ‘Komen en Gaan’ een nare schaduwkant. Toen en nu zijn uitbuiting, vervolging en racisme deel van de geschiedenis die ook verteld moet worden.

Dit verhaal wordt nu, volgens afspraak met de Gebiedscommissie Delfshaven, met hulp van experts van de Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst geschreven en komt zeer binnenkort ook op de website van Pilgrim Harbour.

[/av_textblock]