Via een aantal smalle straten worden de Voorhaven en Aelbrechtskolk verbonden met de Achterhaven. 
Dat zijn, te beginnen bij de Albrechtskolk, het Achterwater, de Piet Heynstraat, het Tussenwater en de Moutersteeg. Hieronder twee foto’s van het (gedempte) Achterwater. Zie de Kraanhuis-pagina voor de herkomst van de naam. De foto links is genomem vanuit de richting van het Kraanhuis. Op de rechterfoto 
is te zien dat de huizen aan de noordkant tegen de dijk zijn gebouwd. Die dijk is de Havenstraat. 
Voor 1886 heette die weg de Rotterdadamse Dijk.

Vanaf de oprijweg naar de brug die het water van de Achterhaven met de Coolhaven verbindt zien we de oude kerk en de Piet Heynstraat. Het is de hoek van het Achterwater met de Achterhaven. Het gebouwtje op de voorgrond heet Eben Haëzer en doet dienst als museum, gewijd aan dePelgrimvaders

Vanaf die hoek kijken we de Achterhaven in. Het stuk vooraan heet nog steeds het Piet Heynplein, omdat hier tussen 1870 en 1963 het standbeeld van onze zeeheld stond, in zijn eigen plantsoen. Bij het maken van de doorgang naar de Coolhaven is het standbeeld verplaatst en zijn hier helaas veel historische panden afgebroken. Aan dit stukje van het plein en de Achterhaven heeft een aantal fraaie oude panden de vooruitgang overleefd. “De Dubbelde Palmboom” loopt helemaal door van hier naar de Voorhaven.

Het pand “Piet Hein”, achteraan aan de Achterhaven bij de Moutersteeg, is als spiritusfabriek gebouwd in 1888. Het was een onderdeel van de distilleerderij van M.P. Pollen. Van 1910 tot 1984 vestigde de fa. Slagmaat er de wasserij “Piet Hein”, zoals nog steeds op de gevel valt te lezen. 

Wasserij Piet Hein

Bla Bla


Gezicht vanaf de oostkant van de Achterhaven. Rechts, boven de boomtoppen, de achtergevel van de Dubbelde Palmboom. Nog meer naar rechts de achterzijde van de Pelgrimvaderskerk.


Een tekening uit 1570 in penseel en inkt. Er bevinden zich in het gemeentearchief ook kopergravures uit 1970 met ongeveer hetzelfde uitzicht op de Achterhaven/Achterwater, gezien vanuit het Oosterhoofd.

1570

In 1900 stonden de Voor- en Achterhaven stonden nog in directe verbinding met de Nieuwe Maas. De Achterhaven was nog niet doorgetrokken naar de Coolhaven, want die bestond nog niet. De Achterhaven was verdeeld in de Achterhaven en het Achterwater. Het Achterwater liep vanaf het Kraanhuis tot aan de de Lang Brug, ter hoogte van de Ojanje Nassaulaan/Tussenwater. Na de demping van het Achterwater in 1850 werd dat deel aanvankelijk de Dam genoemd, en later het Piet Heynplein. De haven eindigde bij de kade van de Oranje Nassaustraat, wat we hieronder kunnen zien. De straat van waaruit de foto is genomen wordt nu het Tussenwater genoemd. Achter het huizenblok voor ons loopt de Havenstraat.

Tot slot nog een foto van rond 1900 met driemasters die op deze plaats zijn afgemeerd. Op de achtergrond zijn het VOC magazijn en stellingmolen “De Waakzaamheid” te herkennen.

Achterhaven rond 1900

Meer prenten en foto’s van de vroegere Achterhaven vindt u hier  de Achterhaven vroeger


Achterhaven 9, rotterdam